Няма да повярвате каква ще е храната на бъдещето

Няма да повярвате каква ще е храната на бъдещето
БНТ
A A+ A++ A

Хамбургер от водорасли? Екстравагантно кулинарно решение? Може би. Но не и за учените от Университета в Калифорния. Те са си поставили за цел да намерят алтернатива на сегашната храна, за да ограничат нарастващите проблеми, свързани с глада по света, предаде БНТ.

СТИВЪН МЕЙФИЛД, преподавател по биология в университета в Сан Диего:
За нас Земята е много хубаво място за живеене. Можем да си купим хамбургер, можем да си купим риба, можем да си купим всичко, което пожелаем. Но всичко поскъпва с всеки изминал ден. Много хора не осъзнават това, но това е голям проблем.

Над 100 милиона души по света гладуват. Тенденцията е броят им да продължи да нараства при сегашните условия. Затова според ученитe от Калфорнийския университет водораслите може да се окажат добро решение за справяне с недостига на храни.


СТИВЪН МЕЙФИЛД, преподавател по биология в университета в Сан Диего:
Водораслите са богати на протеини и липиди, а това са нещата, от които светът се нуждае. Да, ние сме много добри в производството на калории и въглехидрати. Но това, от което се нуждаем, са протеини. А водораслите могат да ги осигурят.


Слънце, вода и кислород - това е всичко необходимо за отлеждането на водораслите.

СТИВЪН МЕЙФИЛД, преподавател по биология в университета в Сан Диего:
На много големи територии в Южна Америка, Бразилия и Аржентина и в много други държави се изсичат гори, за да се сади соя. И това се прави, защото хората се нуждаят от протеини. Предимството на водораслите e, че те се отглеждат върху необработваема земя. Водораслите могат да се отглеждат във всякаква вода.


Водораслите се сушат, след това се притискат с преса и се смилат на прах. Следва превръщането им в храна. Хамбургер от водорасли? Защо пък не. Според учените от Калифорнийския университет хората трябва да се отърсят от хранителните си предразсъдаци.

#храна #бъдеще

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници