Полицаите заплашат с протести, искат по-високи заплати

Полицаите заплашат с протести, искат по-високи заплати
YouTube
A A+ A++ A

"Ако ръководството на МВР отхвърли исканията ни за по-високи заплати, най-вероятно, ще започнем протестни действия". Това предупреди зам.-председателят на Управителния съвет на Синдикалната организация на служителите в МВР Генади Тенев, предаде iNews.bg.

Синдикатът настоява заплатите на полицаите да бъдат повишени "като ефективна превантивна мярка срещу корупцията", каза той.

Утре полицейските синдикати ще се срещнат с ръководството на МВР, за да обсъдят исканията им за 15% увеличение на заплатите в сектор "Сигурност" от 1 юли.  

Синдикатите в МВР обаче са скептично настроени за положителния изход от тази среща, затова веднага след нея ще вземат решение за последващите действия на най-голямата синдикална структура в МВР, казаТенев.

По думите му заради незаети 3000 щата в сектора, полицаите работят с пъти по-висока натовареност без да се вдигне възнаграждението им.

Като пример Тенев даде себе си - работел с 330% по-висока натовареност - т.е. три пъти повече.

По данни от синдиката служителите в сектора имали неизползвани 900 000 дни отпуск, а неизползването им водело до неефективност и допускане на грешки от служителите.

Синдикалистът посочи също, че вътрешното министерство не е давало нови униформи на служителите от четири години, което се равнява на 30 млн. лв.

Според Тенев ръстът в икономиката е и заслуга на сектор "Сигурност", но българската полиция продължава да полза оръжие модел от 1940 г. и да няма добра екипировка.

"Проблемът не е в бюджета на МВР, а в разходването му", коментира още зам.-председателят на синдикалната организация. От синдиката са на мнение, че трябва да се направи структурна реформа в сектора.

Синдикатите са готови на едно място да се съберат експерти от МВР, неправителствени организации и граждани, които да кажат каква реформа трябва да се случи в сектора.

От своя страна министърът на вътрешните работи Валентин Радев каза миналата седмица, че на този етап не вижда аргументи за увеличение на заплатите, но отбеляза, че ще се търси решение.
 

#полицейски синдикат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници