Безплатна линейка по пътищата на България

Безплатна линейка по пътищата на България
Източник: НОВА
A A+ A++ A

Безплатна линейка по пътищата на България. Уникална мобилна поликлиника обикаля страната и предлага помощ на хора, които трудно могат да си позволят медицински грижи. До края на тази седмица така наречената “зелена линейка” е в района на град Стражица, пише НОВА.

Свикнали сме да мислим, че извън големия град хората са здрави. Там, където животът върви на по-бавни обороти обаче, също има болка. В малките населени места стандартът на живот прави медицинския преглед луксозна стока.

Помощта сега идва от далечна Америка. От български лекар, намерил щастието си зад океана, но решил да дари опита и знанията си на родна почва. Макар че мисията на д-р Стоян Гръков е да лекува, за него по-големият успех ще е да накара всеки свой пациент да промени начина си на живот. Новината за “зелената линейка” в Стражица се беше разпространила мълниеносно. Веднага щом импровизираната поликлиника се разпъна край киното в града, хората започнаха да се записват за преглед.

На опашката преобладават възрастните хора - онези, за които здравната система изглежда най-далечна и недостъпна. Дори чакането пред кабинетите в болниците за тях е непосилно. Затова оборудваната мобилна поликлиника е буквално пред вратите на хората в нужда. Всеки пациент получава изследвания, които иначе биха стрували над 100 лева.

Един от уредите за секунди прави изследване на костната плътност. Наблюденията от обиколката на зелената линейка до момента показват, че при по-възрастните резултатите са тревожни.

След като всеки премине през няколкото кабинета на открито и получи необходимите първични изследвания, идва ред на консултацията с д-р Гръков. Неговите наблюдения показват, че най-честият проблем на пациентите е високото кръвно налягане. Опасност, която хората осъзнават, но често се чувстват безсилни да преборят.

Зелената линейка на фондация “Адра” ще обиколи цялата страна с идеята да помогне на възможно най-много хора. Приоритетни са районите, където стандартът на живот е по-нисък, а медицинската грижа - по-оскъдна.

 

#безплатна #линейка #лекар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »