980 повиквания по спешност заради жегите през уикенда

980 повиквания по спешност заради жегите през уикенда
Източник: pixabay
A A+ A++ A

За съжаление хората не спазиха съветите на метеоролозите да не излизат в горещото време. Увеличиха се доста колабиралите хора на улицата. Това каза за „Фокус“ говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) Катя Сунгарска, предаде НОВА.

„През събота и неделя има получени малко над 980 повиквания. Най-честото повикване беше за стенокардии, за повишено кръвно налягане, болки в сърдечната област. Имахме и доста колабирали хора заради жегата, особено в съботния ден“, посочи Сунгарска.

„Призовавахме в събота и неделя да се намали алкохолът или да се спре, не е толкова страшно да не се пие 24 часа, но имахме и доста повиквания за алкохолно опиянени. През нощта на събота срещу неделя имахме над 17 случая за алкохолно опиянени, което е адски много за едно нощно дежурство“, допълни тя.

По думите ѝ високите температури допринасят за това състояние, тъй като така или иначе организмът е в стрес от жегата, опитва се да се мобилизира, за да преодолее екстремната ситуация и когато се сложи и алкохол и то в по-големи количества, вече става опасно и за живота.

„Идва захлаждане, но проблемът е, че като толкова рязко се променя температурата и има дъждове и бури, рязко се променя и атмосферното налягане, което повлиява на хората, особено хронично болните. Увеличават се оплакванията на хората, които имат хронични сърдечно-съдови проблеми“, каза Сунгурска.

Тя съобщи, че през изминалото денонощие няма сигнали за пострадали от дъждовете и градушките. 

 

 

#линейка #уикенд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"