Гръцки министър: Гърция е мощен фактор за стабилност въпреки кризата

Гръцки министър: Гърция е мощен фактор за стабилност въпреки кризата
По време на първото си официално посещение в чужбина Димитрис Аврамопулос (вляво) се срещна с кипърския външен министър Ерато Маркули. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Гърция продължава да е мощен фактор за стабилност в региона въпреки икономическите трудности, пред които е изправена, заяви външният министър на страната Димитрис Аврамопулос.

Той отпътува на първото си официално посещение в Кипър, след като пое дипломатическото ведомство в коалиционния кабинет на премиера Андонис Самарас, предаде БТА.

След разговори в Никозия с кипърския външен министър Ерато Маркули, Димитрис Аврамопулос добави, че Гърция ще продължи да стои всеотдайно на страната на Кипър.

Двамата са обсъдили развоя на кипърския проблем, напредъка, отбелязан на извършваните сондажи за откриване на въглеводороди в икономическата зона край бреговете на средиземноморския остров, и поетото на 1 юли от Кипър председателство на ЕС.

Разговорите потвърдиха сходството в позициите и целите на Гърция и Кипър, както и отличното ниво на сътрудничество между външните министерства на двете страни, каза още ръководителят на гръцката дипломация.

Димитрис Аврамопулос окачестви като „стратегическа грешка“ на Турция да не проявява разбиране по отношение на членството на Република Кипър в ЕС и на значителните природни ресурси в кипърската икономическа зона, които биха могли да послужат като импулс за бързото разрешаване на кипърския проблем.

#Гърция #Кипър #Димитрис Аврамопулос #Андонис Самарас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници