Удължават срока на задграничните паспорти

Удължават срока на задграничните паспорти
източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Един от основните приоритети на правителството е във всяка една от областите да се направят сериозни облекчения за гражданите и бизнеса. Министерството на външните работи предоставя услугите преди всичко чрез задграничните си представителства.

В над 90% от случаите то е посредника за предоставянето на услугата, която се предоставя от други администрации, съобщи пред БНТ външният министър Екатерина Захариева.

"Вече започна общественото обсъждане за намаляване на таксите, за които споменахме. Правим анализ и на други такси, но днес предстои обявяване на обществено обсъждане на Закона на българските документи за самоличност. Това изменение, което предвиждаме нашите съграждани в чужбина най-много ще усетят облекчение, което ще засегне всички, не само нашите съграждани в чужбина", поясни тя. По думите й ще се търси и облекчение за подаването на онлайн заявления за издаване на български документи. "Защото повечето от нашите съграждани живеят по-далече от там, където са консулските служби и няма как да открием такива във всеки град, в който има българи.

До момента изискването е това заявление да може да става само чрез електронен подпис издаден от България. Има такава административна услуга, но за година и половина са подадени само две заявления по електронен път", каза Захариева. Предвидено е също подаването да става и без електронен подпис. "Това, което предвиждаме като изменение в закона, е, който има електронен подпис да може, а който няма да подаде заявлението като прикачи файла и копие от актуалния си документ към него, разбира се при защита на личните данни и да трябва да го получи лично в консулската служба. Ще се ходи само веднъж до консулската служба", обясни министърът. "Сега съкращаваме и сроковете на този закон. Става 60 дни нормалната услуга, сега е 90, 30 дни става по-бързала услуга.

Възможност за получаване на документите с куриери, когато сте го подали лично. Идеята е да съкратим ходенето да бъде само веднъж. Намалихме и таксите, едната със 100% за получаване на свидетелство за съдимост, а другата с 25%, правим анализ и на други такси", уточни още Захариева.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници