Изключителните качества на червено цвекло

Изключителните качества на червено цвекло
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, използван още от Хипократ за лечение на редица заболявания. Но това е един от най-пренебрегваните от българите зеленчук, въпреки че е сред храните с изключително значение за поддържането на здравето.Сега е сезонът на червеното цвекло и то може да се намери в изобилие на пазара, информира ДАРИК.

Похапвайки червено цвекло, любителите на здравословното хранене се зареждат с минералните соли на калий, магнезий, желязо, мед, цинк. То е богато на йод и има впечатляващото количество фибри.Червеното цвекло е безценин източник на здраве и сила. Установено е, че там, където населението консумира големи количества червено цвекло, раковите заболявания са много по-малко.

Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.Смесен с мед, сокът от цвекло се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство. Намалява и риска от сърдечно-съдови заболявания.Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници