Празник на динения маджун в силистренското

Празник на динения маджун в силистренското
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

В силистренското село Смилец честват празника на меда от диня, който е единствен в страната. Провежда се за трета поредна година, за да възроди традицията за приготвяне на динен маджун, информира БНТ.

Край Гизлиджанската чешма се събраха малки и големи, от близо и далеч, за да видят как се приготвя динения мед, в Добруджа наричан маджун. За направата му се използваха около 1300 килограма дини, които бяха обрани рано сутринта от бостана, бяха издълбани и котлоните в земята, за да започне варенето. Някога са го наричали „бедняшки мед".

В Смилец са готови да отстъпят рецептата за правенето на динен мед на всеки, който има желанието да развие идеята в търговската сфера. Павлина Романова, кмет на с. Смилец: Ние сме направили достатъчно реклама, търсенето е наистина огромно - ние не можем да захранваме пазара и един млад креативен човек може да има собствен бизнес посредством тази идея…

Спомени за динения маджун в Смилец пазят от 200 години. Казват, че освен като подсладител, го използват и като лекарство за болно гърло.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници