257 души загинали в тежки катастрофи от началото на 2012 г.

257 души загинали в тежки катастрофи от началото на 2012 г.
В тази връзка, Алекси Кесяков призова всички хора, които знаят, че техни близки нарушават правилата на движение, да ги възпрат от извършването на такива нарушения, защото те застрашават човешки животи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

257 души са загинали, а други 3248 са ранени в катастрофите, регистрирани от началото на 2012 г., съобщи секретарят на Държавно-обществената комисия за безопасност на движението Алекси Кесяков.

Тежките пътнотранспортни произшествия през първите 6 месеца на годината са 2723, като от началото на юни се наблюдава увеличение на броя на тежките катастрофи, а тенденцията се запазва и през юли, предаде „Фокус".

През първите шест месеца на тази година са загинали 50 пешеходци, 10 велосипедисти и 8 пътуващи в каруци.

103 души са изгубили живота си поради загуба на контрол над управлението на автомобила и при единични пътнотранспортни произшествия като преобръщане на моторно превозно средство или при удар, например в дърво или ограда.

67 души са загинали при сблъсък между моторни превозни средства, като при челен удар са убити 42 души.

От жертвите на катастрофи през периода 122 души са били шофьори, като от тях 75 са били водачи на леки автомобили. 73 от загиналите са били пътници, като 62 от тях са пътували в леки автомобили.

По думите на Алекси Кесяков, през шестмесечието 95 души са загинали при катастрофи, които са се случили през тъмната част от денонощието. Кесяков подчерта, че нощното шофиране е съпроводено с намалена видимост и склонност на водачите към заспиване.

Той беше категоричен, че шофьорите трябва да бъдат по-внимателни към себе си, за да могат да предвиждат опасностите на пътя.

Алекси Кесяков каза още, че на фона на общото намаление на убитите през този период, по общинските и третокласните пътища броят на убитите се увеличава с 25 души.

Той добави, че в районите, в които не се осъществява ежедневен контрол, хората управляват автомобилите си по един и същ начин и затова смъртността там не спада, а нараства.

В тази връзка, Алекси Кесяков призова всички хора, които знаят, че техни близки нарушават правилата на движение, шофират след употреба на алкохол или без свидетелство за правоуправление, или управляват нерегистрирани автомобили, да ги възпрат от извършването на такива нарушения, защото те застрашават човешки животи.

#Алекси Кесяков #катастрофа #тежка катастрофа #шофьор #пешеходец #челен удар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници