400 души още гасят тлеещите огнища на Витоша

400 души още гасят тлеещите огнища на Витоша
От пожарната обявиха, че няма нужда от доброволци. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Близо 400 души продължават да гасят тлеещите огнища на пожара на Витоша, а два хеликоптера са в готовност и при нужда ще почнат да гасят от въздуха.

От пожарната обявиха, че няма нужда от доброволци, предаде БГНЕС.

Пожарникарите и военните, които се намират в планината, са разпределени равномерно по всички граници на пожара. През целия ден с маркучи и помпи е доставена вода до всички останали малки огнища на огъня в района.

Кметът на Бистрица Николай Гюров обясни, че доброволците са по-малко, защото липсват дим и пламъци.

„Вече хората реагират много по-спокойно, липсата на пламък и пушек успокоява всички ни. Имаше напрежение момента, в който аз, като кмет, поех пълната отговорност и се натоварих с тежката задача да изведа една група от 55 мъже и жени, сред които имаше доктори, инженери, студенти, които се бяха върнали от чужбина, за да се включат в процеса на гасене," разказа Николай Гюров.

По думите му, това е бил преломният момент, в който все още не са били прокарани пътищата, не били изсечени просеките и групата се качила през силно пресечена местност, което отнело изключително много време, но доброволците се озовали в сърцето на източния фронт.

„В момента при пожара има достатъчно хора," увери главен инспектор Тодор Бързилов от Столичната пожарна.

На Витоша са модул от българската армия от 75 души, над 200 пожарникари от София град, София област, Перник, Благоевград, Кюстендил, както и автомобили за гасене от Пловдив и от Монтана.

Направена е около 4 км. линия за гасене на пожара с мотопомпи.

„В момента се изчиства огнището. Ограничават се локалните пожари. Нямаме никакви големи забележки – нямаше нещо, което да поискаме и което да не ни бъде доставено навреме," разказа един от доброволците, жител на Бистрица, който се представи като Румен.

В района на пожара се намира и тежката машина – прототип на танк, която беше докарана преди дни от Търговище. В момента тя се използва повече за разширяване на пътища, отколкото за гасене.

#Витоша #пожар #Бистришко бранище #Тодор Бързилов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници