„Файненшъл Таймс" похвали България за емитираните еврооблигации

„Файненшъл Таймс" похвали България за емитираните еврооблигации
Според изданието, петкратното презаписване и ниската лихва свидетелстват за доверие в дългосрочната фискална перспектива на България. Снимка: lexpress.fr
A A+ A++ A

Авторитетното британско издание „Файненшъл Таймс" определи като „забележителен успех" емитирането на еврооблигации от страна на България, похвалиха се от Министерството на финансите.

„В район с нестабилни икономики със сериозни фискални затруднения, България постигна забележителен успех с еврооблигациите си, емитирани тази седмица," започва материалът на „Файненшъл Таймс", цитиран от МФ.

Според изданието, петкратното презаписване и ниската лихва свидетелстват за доверие в дългосрочната фискална перспектива на България.

В момента лихвите по дълга са 7,5% и останалите страни в региона са под доста голямо напрежение, анализират авторите на статията и правят сравнение с резултатите от емисиите на съседни балкански държави.

След икономическата криза през 1997 г. България пое високо оценена фискална политика, в резултат на което отчиташе редовни бюджетни излишъци през последното десетилетие.

„Файненшъл Таймс" отчита и оценява „усмиряването" на бюджетния дефицит до 1,3% за 2012 година, подчертават от финансовото ведомство.

В допълнение се посочва, че българският публичен дълг е в размер на 16 % от БВП. Успехът на емисията еврооблигации може да е важна стъпка в процеса на възстановяване на страна, завършва „Файненшъл Таймс".

#„Файненшъл Таймс" #Министерство на финансите #еврооблигации

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници