КНСБ иска увеличение на заплати според скока в цената на тока

КНСБ иска увеличение на заплати според скока в цената на тока
Поскъпването на тока трябва да бъде компенсирано с целево увеличение на заплатите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

КНСБ поиска индексиране на заплатите до 350 лв. според увеличението на цената на тока, както и финансова компенсация за пенсионерите и хората, получаващи обезщетение.

Поскъпването на тока трябва да бъде компенсирано с целево увеличение на заплатите, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на работна среща в Кавала, Гърция, предаде „Дарик".

Цената на тока се увеличи с 13% от 1 юли, вместо с предвидените 10%, а аргументът на ДКЕВР бе повишеното изкупуване на количества електроенергия от ВЕИ, които се плащат от НЕК на преференциални цени.

При последвалите протести от опозиция, синдикати и работодателски организации се чуха мнения, че тази цена не само ще удари пряко семейните и фирмени бюджети, но и ще доведе до повишение на цените на стоките.

В петък Божидар Данев от Българската стопанска камара обяви, че токът за населението може да поскъпне с още 25% още догодина и със 113% до 2020 г.

Изчисления на КНСБ показват, че с новата цена на тока от 1 юли потреблението на лампа, печка и хладилник в едно домакинство поскъпва с 10 лева месечно.

„Това трябва да бъде минималната компенсация за домакинствата с ниски доходи," обясни Пламен Димитров.

От КНСБ ще преговарят с работодателите за вдигане на ниските заплати с около 10-15 % през второто полугодие, с цел да се компенсира шоковото поскъпване на енергоносителите.

КНСБ ще поиска от правителството пълна компенсация за домакинствата с ниски доходи, а в същото време ще договаря вдигане на заплатите, които са до 350 лева, по предприятия.

„Искаме поне с 10% и 15% да бъдат компенсирани тези доходи там, където можем да го направим и вече сме започнали да договаряме бюджетни системи; социално подпомагане, спешната помощ, които са наистина с много ниски доходи, в някои сфери на културата. Това става още по-актуално заради цената на енергоносителите," каза още шефът на КНСБ.

От синдиката настояват за създаване на парламентарна комисия, която да контролира дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ръководството на КНСБ обмисля да сезира Европейската комисия във връзка с държавните договори с двете топлоцентрали на Марица-Изток, сключени по времето на правителството на Иван Костов.

Според Пламен Димитров в договорите е заложена фиксирана цена за изкупуване на електроенергия, което при анализ може да покаже нерегламентирана държавна помощ.

#Пламен Димитров #КНСБ #ток #ДКЕВР #НЕК #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници