София и Букурещ ще си помагат за председателствата на ЕС

София и Букурещ ще си помагат за председателствата на ЕС
A A+ A++ A

Общите приоритети на България и Румъния като бъдещи председатели на Съвета на Европейския съюз обсъдиха ресорните министри на двете страни Лиляна Павлова и Виктор Негреску. Те размениха и практически съвети и опит по подготовката на председателствата в София през 2018 и в Букурещ 2019 г., свързани с акредитационната система, бюджета, доброволчеството, спонсорството. Двамата разговаряха в резиденция „Евксиноград“ във Варна днес, където се провежда съвместното заседание на правителствата на Република България и на Румъния.

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и колегата й Виктор Негреску, министър по европейските въпроси на Румъния, обсъдиха възможностите за партньорство между двете страни и основните сфери от взаимен интерес - международната финансова рамка и бъдещето на кохезионната политика на ЕС след Брекзит, темата миграция и сигурност и дебата за бъдещето на Европа. Акцент в разговорите бе и основният приоритет на Българското председателство, който Румъния напълно подкрепя – изграждането на свързаност между Балканските страни и европейската перспектива за гражданите на съседните ни държави. Двамата министри обсъдиха и извеждането на предизвикателствата пред Дунавския и Черноморския регион на по-преден план в дневния ред на Европейския съюз.

Разговорите на министър Лиляна Павлова по приоритетите на Българското председателство продължат и в Румъния следващите два дни. На 4 и 5 октомври тя ще посети румънската столица, където ще участва в дискусионния „Bucharest Forum 2017”. Тя е специален участник в панела “Възвръщайки темпото си- Европа гледа напред”. Министър Павлова е поканена даизнесе и лекция на тема „Първото Българско председателство на Съвета на ЕС 2018 – приоритети и предизвикателства“ в Националното училище по политически и административни науки.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници