Ердоган е в Сърбия

Ердоган е в Сърбия
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Сърбия в понеделник за двудневно държавно посещение, което официално започва днес, съобщава Танюг.

Ердоган ще бъде приет от сръбския си колега Александър Вучич и ще говори с президента на Народното събрание Мая Гойкович, а по-късно ще присъства на бизнес форум с Вучич.

В сряда турският лидер ще посети град Нови Пазар в Югозападна Сърбия.

В статия, написана за белградския ежедневник "Политика" преди визитата, Ердоган казва, че Турция и Сърбия са "две ключови страни на Балканите" и че тяхното сътрудничество е от ключово значение за поддържането на стабилност, мир и просперитет в региона , и в цяла Европа.

"Бета" съобщава, че посещението на Ердоган, който е пристигнал с делегация от 185 бизнесмени, ще се фокусира върху икономическото сътрудничество, като Сърбия "се интересува от привличането на повече турски инвеститори".

Ще бъде обсъден и газопроводът "Турски поток", като двете страни трябва да подпишат ново споразумение за свободна търговия и няколко други инвестиционни споразумения.

В доклада се отбелязва, че двустранната търговия достига 900 млн. долара през 2016 г. и се очаква да надхвърли един милиард тази година. От януари до август тази година Сърбия продава стоки на Турция на стойност 442 млн. евро, а вносът е бил 284 млн. долара.

Белградският всекидневник "Блиц" съобщава, че посещението ще премине под безпрецедентни мерки за сигурност, които ще "засрамят" мерките, които са предприети за посещенията на висши руски и американски представители.

Около 3 000 полицаи ще бъдат разположени по улиците на Белград, а маршрутът на Ердоган по време на престоя му в столицата не е обявен. Остава неизвестно, кои улици ще бъдат затворени частично или напълно.

#Сърбия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино