510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова

510 лв. минимална заплата от 2018 г. обяви Менда Стоянова
A A+ A++ A

През 2018 година се очаква увеличение на минималната работна заплата - МРЗ до 510 лева. Такова увеличение е възможно и то ще се случи 2018 година и ще се реализира благодарение на 2,5 милиарда повече разходи, предвидени в бюджета за следващата година, коментира пред БНТ Менда Стоянова, цитирана от news.bg 

Тези пари идват от ръста на икономиката, очаква се близо 4 % ръст, а този ръст означава по-големи заплати в реалния сектор, допълва тя. 

От 460 лева, каквато е сега, МРЗ рязко ще стигне 510 лева. 330 милиона отиват за работещите в образованието, което е средно 15% ръст на заплатите.

Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори и така е правилно, смята Стоянова. За армията има предвидени около 100 милиона за заплати. Там ще има и капитални разходи за модернизация на войските, около 480 милиона, допълва още тя.

Един милиард лева повече ще отидат за пенсии и здравеопазване, както и за социално подпомагане. Трябва да се повишат заплатите в социалния сектор, за да се привлекат повече хора, които сега се отказват от тази работа, заради заплатата, която е близка до минималната, обясни Стоянова.

"Все пак да не забравяме и инфраструктурата, по която работим. Там обаче голяма част от проектите ще бъдат финансирани и с европейски проекти и с наш бюджет", съобщи Менда Стоянова.

Припомняме, магистратите от Върховния административен съд (ВАС) отмениха постановлението на Министерския съвет, с което бе определена минималната работна заплата за 2017г. в размер на 460 лв., последва и реакция от правителството. От правителството вече са публикували заобществено обсъждане нов проект на постановление със същия размер на минималната заплата - 460 лева. Това стана след оспорване от страна на бизнеса- работодателите обжалваха решението, защото не е била спазена процедурата за консултиране.

 

#увеличение #МРЗ #Менда Стоянова #ръста #пенсии #здравеопазване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »