Турските власти спряха мигрантски наплив към България

Турските власти спряха мигрантски наплив към България
A A+ A++ A

Турските власти са заловили над сто бежанци и мигранти, които планирали да проникнат нелегално в България и Гърция.
Мигрантите са с произход от Сирия, Пакистан, Афганистан и Иран. Те са били заловени на различни места в погранични райони до България и Гърция, предаде Анадолската агенция. Междувременно електронното издание на в. "Миллиет" съобщи за залавянето на 19 нелегални мигранти, които имали намерение да избягат в България от турския окръг Къркларели. Екипи на жандармерията заловили групата, състояща се от 18 афганистанци и един пакистанец, в района на град Демиркьой. Мигрантите ще бъдат експулсирани.


Вчера гръцката полиция спаси 54 мигранти, открити натъпкани във ван, и арестува двама българи, заподозрени, че са част от мрежа за трафик, на които било платено, за да прекарат мигрантите през страната. В изявление на полицията се посочва, че превозното средство е било спряно вчера на път в родопската област в Североизточна Гърция. Мигрантите - 52-ма сирийци и двама сомалийци - били натъпкани в задната част на вана и заключени отвън в пространство от четири на два и половина метра при липса на вентилация. Сред тях е имало и 13 непълнолетни. Двамата българи, на 36 и 38 години, са обвинени в нелегално превозване на мигранти и застрашаване на човешки живот. Всеки от възрастните е платил по 1500 евро, за да бъде отведен от сухопътната граница с Турция, която те преминали нелегално, до северния гръцки град Солун.


Ситуацията по островите в Гърция отново е започнала да става взривоопасна, тъй като властите отчитат нов бум на мигранти. В. "Вима" пише, че от юли насам растящият поток на бежанци и мигранти към Гърция е на път да претовари приемните центрове, тъй като блокираните в тях чужденци в момента надхвърлят 13 700 души. По-рано тази седмица властите в Гърция съобщиха за увеличение на броя на бежанците и мигрантите, влезли нелегално в северната част на страната през сухопътната граница с Турция през септември. Според изнесените данни влезлите нелегално през септември са били 2428 души, докато през август те са наброявали 1497 души.


Междувременно европейски страни обявиха, че продължават граничните проверки и през 2018 г. Норвегия ще удължи действието на режима на граничен контрол с другите страни от Шенгенската зона, като обяви срок - до май 2018 година. Това вече направиха Германия, Франция, Австрия и Дания. Норвегия е обезпокоена от заплахата от тероризъм в Европа и факта, че на територията на Шенгенската зона все още има много мигранти, чиято самоличност не може да бъде установена по достоверен начин. Затова ще продължим да извършваме контрол в границите на Шенген и след 11 ноември, посочва в изявление министърът на правосъдието Пер-Вили Амундсен.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »