260 млн. лв. повече разходи иска КНСБ

260 млн. лв. повече разходи иска КНСБ
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

КНСБ внесе при депутатите от ГЕРБ своите предложения за разширяване на управленската програма на кабинета Борисов 3. Обсъден е и бюджет 2018.

"В размер на 260 милиона лева са нашите искания в повече за разходи", обясни след срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикатът вижда сектори, в които увеличаването на доходите не е на достатъчно. КНСБ иска поне 10% ръст на доходите на социалните работници. В много домове за стари хора заплатите били крайно ниски.,

Синдикатът очаква позитивни резултати и в сферата на културата.

КНСБ обаче е готова за стачки в някои сектори, в които има напрежение. "Засега чуваме обещания, гаранции за изпълнение на тези обещания няма", посочи Пламен Димитров. Според него е нужно по-радикално увеличение на доходите в редица сектори, като това се налага от пазара.

Около 10% е ръстът на заплатите за миналата година, а тази година за първите шест месеца има около 11% ръст, отчете Пламен Димитров. Редно било бюджетните сектори да следват ръста в частния сектор иначе щели да си загубят кадрите. Синдикатите не отстъпват от искането си за ежегоден ръст на минималната работна заплата. Тя е най-ниската в целия ЕС, категоричен бе президентът на КНСБ. 320 евро ще е минималната заплата в Румъния.

Утре синдикатите ще разговарят с бизнеса "какво го стяга чепика", както се изрази Димитров.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е доволен от конструктивния разговор. Увеличението за фонд Работна заплата за 2018 ще бъде 720 милиона лева, похвали се той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници