БСП предлага алтернативен бюджет 2018

БСП предлага алтернативен бюджет 2018
A A+ A++ A

Образованието, здравеопазването и доходите са приоритет в проекта на БСП за държавен бюджет за 2018 г. Това стана известно при представянето на проекта от председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че проектобюджетът на БСП е изработен на база тригодишната средносрочна прогнозна рамка, публикувана от правителството през юни 2017 г.

С проектобюджета предлагаме лечение на причините, а не на последиците, заяви Нинова. Според БСП причина за проблемите в здравеопазването е това, че болниците са търговски дружества. Затова БСП предлага болниците вече да не са търговски дружества, а да се регистрират по закона за лечебните заведения. Причина за проблемите в образованието, според левицата, е сбърканият модел "парите следват ученика". Затова БСП предлага да се отмени този модел. 

По отношение на доходите от БСП предлагат ново данъчно облагане - въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата и прогресивен данък за физическите лица. В резултат от тази мярка над 2.8 млн. българи ще плащат по-малко данъци, заяви Нинова. БСП не предвиждат промяна на корпоративния данък. Заложено е обаче увеличение на данък дивидент от 5 на 10 процента.

Смятаме, че е справедливо и това може реално да доведе до увеличение на доходите, посочи Нинова. Дефицитът, заложен в алтернативния бюджет на БСП, е около 1.4 процента.

ГЕРБ предлагат по-голямо финансиране на статуквото, ние предлагаме по-голямо финансиране на променени системи и модели, каза още Корнелия Нинова.

 

#БСП #държавен бюджет #Корнелия Нинова #Драгомир Стойнев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"