Търсят се български работници за Испания

Търсят се български работници за Испания
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Работодатели от Испания, Португалия и Малта са обявили над 1100 работни места чрез EURES мрежата на Агенцията по заетостта. За целта се търсят само българи, обяви директорът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов, предаде ДАРИК.

800 селскостопански работници търси испански кооператив на производители на ягоди от провинция Уелва. Кандидатите трябва да са жени на възраст от 25 до 40 години, да имат опит в селскостопанска работа или желание да работят на полето и да са свикнали на тежък физически труд, който се полага ежедневно.
 
Заради високите температури през пролетта в парниците, от кандидатите се изисква да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното налягане и алергии. Познанията по испански език не са задължително условие. Интервютата за подбор ще се проведат в началото на януари 2018г. Очакваното заминаване на одобрените кандидати е през февруари и март 2018 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания и съдържат клауза за пробен период до 15 дни.
 
Работодател от Португалия набира 200 селскостопански работници за бране на меки плодове (малини, къпини, боровинки). Кандидатите - мъже или жени, следва да имат интерес към селскостопанска работа. Опитът в такъв вид дейности е предимство, но не е задължително условие. Трудовият договор е за период от около 8 месеца, започващ от март/април и приключващ септември/октомври, с 15-дневен изпитателен срок.
 
Чрез EURES мрежата са обявени и 150 свободни работни места за шофьор на автобус за обществения транспорт в Малта. Изискванията към кандидатите са да са навършили 21 години, да притежават валидна шофьорска книжка категория D и сертификат за професионална компетентност. Желаещите да започнат работа по обявените позиции в Малта е необходимо имат завършено средно образование и да владеят английски език на добро ниво. Интервюто за работа ще се проведе на английски език на два етапа – скайп-интервю, а втората част, която включва и оценка на шофьорските умения – на място в Малта. С одобрените кандидати ще се подпише постоянен трудов договор с шестмесечен пробен период.За да бъдат допуснати до интервю, кандидатите следва да заявяват своя интерес в Дирекция „Бюро по труда”, посочи Михайлов. Той уточни, че заплащането за обявените позиции в чужбина е над средното за България.
 
В община Варна броят на регистрираните безработни през октомври е бил 5188, при 4238 през предходния месец. Равнището на безработица в града е 2,98% и нараства с 0,54 на сто.

Във Варненска област безработицата през октомври е била 4,47%.  Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта към 31 октомври е е бил 9946.

През ноември стартира изпълнението на новата мярка за насърчаване трудовата мобилност на безработните лица. С последните промени в Закона за насърчаване на заетостта се създаде възможност и за насърчаване на мобилността и подкрепа на безработните лица, желаещи да започнат работа в друг град. От 7 ноември в бюрата по труда се приемат заявления от безработни лица, желаещи да сменят местоживеенето си и да работят на повече от 50 км от дома си. Средствата се отпускат за не повече от 12 месеца, като размерът им за тази година е до 200 лева месечно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници