Започват срещите на българските и саудитски министри в Рияд

Започват срещите на българските и саудитски министри в Рияд
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов пристигна на официално посещение в Кралство Саудитска Арабия. Това е първото посещение на толкова високо равнище. Очаква се по време на двустранните срещи на българските министри със саудитските си колеги да се завършат преговорите за отваряне на българско посолство в Рияд и да се подпишат споразумения в областта на земеделието, а също и за избягване на двойното данъчно облагане.

След започналия рано тази сутрин бизнес форум, българският премиер ще бъде официално посрещнат от краля на Саудитска Арабия в 13.00 ч. българско време.

Това е първото посещение на български ръководител със саудитски монарх в историята на отношенията между двете страни.

Целта на визитата е засилването на търговското и икономическо сътрудничество. Ще бъдат обсъдени въпроси в ключови сфери като сигурност, търговия, транспорт и туризъм. В Рияд българският премиер ще разговаря с пазителя на двете светини - негово кралско величество Салман ибн Абдулазиз ал Сауд. Бойко Борисов ще се срещне и с министъра на външните работи на Саудитска Арабия Адел ал Джубеир и министъра на енергетиката, индустрията и минералните ресурси Халид ал Фалих.

Делегацията на премиера са включени външният министър Екатерина Захариева, военният министър Красими Каракачанов, министърът на земеделието Румен Порожанов, министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на транспорта Ивайло Московски, както и шефовете на всички най-големи работодотелски организации у нас.

Очаква се по време на двустранните срещи на българските министри със саудитските си колеги да се финализират преговорите за отваряне на българско посолство в Рияд и да се подпишат споразумения в областта на земеделието, а също и за избягване на двойното данъчно облагане.

Министърът на туризма Ангелкова ще се срещне с колегата си принц Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, който, освен че е син на краля, е и първият астронавт в страната, първият мюсюлманин и първият благородник, летял в Космоса. Българският министър и принцът-космонавт ще обсъдят възможностите за сътрудничество в областта на туризма.

#Бойко Борисов #Рияд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници