Раниците на учениците могат да се олекотят чрез седмичните програми

Раниците на учениците могат да се олекотят чрез седмичните програми
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Един от вариантите, за да се намали тежестта на раниците на учениците още за втория учебен срок, е в изработването на програмата, каза днес по БНТ заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя призова, при съставянето на седмичното разписание, да не се събират в един ден много предмети, по които има тежки учебници и помагала.

Михайлова допълни, че до училищата са изпратени препоръки за преглед на помагалата, които се носят, като се прецени, по кои може да се работи в домашни условия. Заместник-министърът заяви, че всъщност раниците на децата не тежат заради учебниците, тъй като теглото на целия комплект за шести клас е 4.4 кг.

 

Допълнителните помагала, тетрадки и ненужни неща, които се слагат в чантите, докарвали теглото до 7-8 кг. Таня Михайлова призова родителите да проверяват редовно, дали в раниците няма учебници и помагала, които не са за съответния ден. тя припомни, че има и планове за снабдяване на училищата с шкафчета, в които децата да си държат учебниците и помагалата.

 

Друга мярка е изработване на новите учебници от обемна хартия, която по-лека. Проблемът бил, че на нея качеството на печата не е толкова добро.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"