Нова имотна измама

Нова имотна измама
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

За нов тип имотна измама в София сигнализира читател на Economic.bg. Целта накратко е от клиента да се вземе капаро, апартамент да не му бъде предоставен и парите му да "изгорят".

В случая става въпрос за взаимоотношения с фирмата за недвижими имоти "Сити Билд Пропъртис" ЕООД, която се намира на адрес гр. София, ул. "Найден Геров" 6. Нашият читател се обажда на въпросната фирма за оглед на имот, който намира в сайта home.bg. От там обясняват, че този апартамент вече е даден, но могат да покажат друг в същия район (Хиподрума).

Началото на сагата

На уговорения оглед се появява момче, което се представя за брокер на име Петър Георгиев от "Сити Билд Пропъртис". Той показва апартамента, но клиентът не го харесва. Тогава брокерът предлага да заведе нашия читател на друг оглед в региона. Имотът този път е одобрен и се споразумяват да бъде дадено капаро в размер на 100 лв. Срещу тази сума бъдещият наемател получава депозитна разписка от фирмата, но без печат.

Мистериозното обаждане

По-късно непознат номер звъни на клиента, представяйки се за управител на "Сити Билд Пропъртис" и го пита дали е ходил на оглед в "Хиподрума". Обаждането е изненадващо, тъй като няма откъде да бъде взет този номер, освен от брокера. Клиентът потвърждава, че е дал капаро за апартамента в "Хиподрума" и "управителят" му разказва, че това е измама, капарираният имот не се отдава от тяхната фирма, не познава "брокера" и всъщност там не работят мъже.

Според сигнала до Economic.bg целият разговор с въпросния управител се е въртял около това, той да убеди клиента, че е жертва на измама и е "изгорял" с капарото.

Economic.bg направи проверка и се оказа, че непознатият номер, от който се е обадил "управителят" е даден като официален контакт с фирма "Сити Билд Пропъртис". На него отговори Костадин Дросев, който се представи като като управител на "Сити Билд Пропъртис". Справка в Търговския регистър показва, че управител е Деница Георгиева, а фирмата е регистрирана в началото на 2017 г. с капитал от 100 лв.

Все пак Костадин Дросев призна пред Economic.bg, че знае за казуса, призна за обаждането до клиента, като обясни, че той всъщност е помогнал на нашия читател, за да избегне измамата.

"Аз се обадих на въпросната госпожа, за да ѝ върнем капарото и не виждам проблем в тази ситуация. Както знаете, в София пазарът на имоти е наситен и има много фирми, които правят огледи на едни и същи апартаменти. Оказа се, че апартаментът е взет от друга фирма и ние ѝ върнахме парите за капарото. Не разбирам какъв е проблемът и защо ми звъните", каза управителят на фирмата за имоти.

Интересното обаче е, че в разговора с медията ни "управителят" на "Сити Билд Пропъртис" обясни, че има само една жена служител, а всички други са мъже и познава "брокера-измамник", на който е дадено капарото. Пред клиента обаче той е обяснил, че няма мъже в неговата фирма и не знае кой е брокерът, на който е дадено капарото, а клиентът е станал жертва на измама, "която е често явление в столицата в последно време".

Пред Economic.bg Костадин Дросев отрича твърденията на нашия читател, според които ръководителят на фирмата му е съобщил за измама и че няма такъв служител (брокера).

"Цялата ситуация е много странна, тъй като аз не съм звъняла в друга фирма, разговаряла съм само с брокера, на който дадох капарото и ако е измама, как така от фирмата имат телефонния ми номер? В депозитната разписка, която получих, има данните на брокера и аз бях сигурна, че той работи там", разказва нашият читател, който пожела да остане в анонимност.

Все пак капарото от 100 лв. е върнато от брокера, след като клиентът провежда няколко разговора с него и го заплашва с медии и институции. Брокерът обяснява, че не знае какво се случва, не знае защо управителят се е обадил и е говорил тези неща и в крайна сметка прави предположение, че това е "някаква интрига".

В последващ разговор с брокера става ясно, че точно преди да отидат на оглед във въпросния апартамент в "Хиподрума", "той е бил даден и е подписан договор за наем". Тогава изниква въпросът защо брокерите на фирма "Сити Билд Пропъртис" предлагат апартамент, който не може да бъде нает и защо взимат капаро за това?

Според потърпевшата схемата им е да взимат пари за капаро от хора, които не могат да си върнат дадената сума след целия този "цирк".

#имотна измама #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Имоти
Последно от Имоти

Всички новини от Имоти »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"