Джамбазки иска ставката на КЕВР

Джамбазки иска ставката на КЕВР
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Евродепутатът Ангел Джамбазки и Председателят на "Патриоти за София" в Столичния общински съвет Карлос Контрера искат оставката на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Причината - неадекватните действия на регулатора в сферата на ВиК услугите.

Припомняме, че в момента тече закритото заседание на КЕВР, на което трябва да се вземе решение за новите цени на водата в 13 града. Очаква се цените да се повишат значително, като най-драстично това ще се отрази на джоба на гражданите на Разград и Шумен. Под прозорците на КЕВР на столичния булевард "Дондуков" БСП провежда протест. Срещу решението се обяви и миналата седмица националния омбудсман Мая Манолова.

"Приетите бизнес-планове на ВиК операторите през т.г. заложиха ценови бомби, които неоправдано товарят потребителя с решението на нерешeни с десетилетия проблеми във водоснабдяването. Бизнес-плановете не дават яснота как ще се развиват ВиК системите и как ще се подобрява качеството на услугите. Единственото, което стана ясно е, че потребителят ще плаща скъпо и прескъпо без ясен ангажимент за подобряване на обслужването", се казва в обща позиция на евродепутатът Джамбазки и общинския съветник Контрера.

Според тях действията на КЕВР спрямо целия ВиК сектор са "напълно неадекватни".

Със своите решения уж независимия КЕВР показа пълна безпомощност и липса на какъвто и да е капацитет да наложи еднакви стандарти и да принуди всички ВиК оператори да ги спазват", се казва в позицията.

Оценката на Джамбазки и Контрера е, че философията на енергийните комисари е "потребителят да бъде натоварен да плаща за греховете на цялата система", а изказванията от страна на КЕВР, че спазват закона и няма как да се предотврати шоковото увеличение на цените за крайния потребител са "признак на професионална импотентност".

В решенията на комисията не откриваме никакъв анализ и опити за подобряване на ефективността, никаква техническа и логическа преценка до какъв точно положителен ефект ще доведе увеличението на комплексните цени на ВиК услугите в страната. Няма ясна политика и концепция как намаляваме загубите на вода, как обезпечаваме водоснабдяването на цели региони. Липсват визия и стратегия как да се подобри канализацията. КЕВР действа на парче и формално-счетоводно, заявяват Джамбазки и Контрера.

Те задават и три въпроса към КЕВР:

  1. Как и с колко ще намалеят загубите на вода по области? Ако бъдат намалени загубите на вода, ще се увеличи фактурираното количество, а с това и приходите на ВиК операторите - тогава те ще имат достатъчно средства и не е необходимо да се увеличава цената?
  2. Как КЕВР гарантира непрекъснатото водоснабдяване на населението, при положение, че има области от страната, в които с месеци са или на воден режим, или без водоснабдяване?
  3. Кога КЕВР ще започне да наказва ВиК операторите, които не си изпълняват инвестиционната програма по годни?

Ако КЕВР твърди, че формално спазва закона, то защо не огласи, че има пропуски и грешки, които да бъдат поправени, а първо прие бизне-плановете, увеличи цената на водата, и чак след това започна да говори за "лошия закон".

Според Джамбазки и Контрера е очевидно, че КЕВР трябва да бъде разделена на две отделни комисии - за енергийно регулиране и за водно регулиране.

Целта на отделния воден регулатор е да бъде съставен от ВиК експерти, които на първо място да направят анализ какви са специфичните проблеми за всеки региони и как да бъдат решавани.

Освен това според Джамбазки и Контрера водният сектор трябва да бъде окрупнен, а държавата да създаде специализиран фонд, който да осигури финансовите средства за изграждане и поддържане на ВиК инфраструктурата. "Сегашният модел, при който потребителят носи цялата финансова тежест е сбъркан, неработещ и ще доведе до тотален колапс на водоснабдяването в България", посочват още в позицията си двамата представители на ВМРО.

#Джамбазки #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »