САЩ искат безусловни преговори с КНДР

САЩ искат безусловни преговори с КНДР
A A+ A++ A

Специалният посланик на САЩ за Северна Корея изрази надежда Пхенян да приеме дипломатическото предложение на държавния секретар Рекс Тилърсън за безусловни разговори, въпреки че офертата е в противоречие с позицията на Белия дом, съобщава АП.

Джоузеф Юн заяви пред журналисти в Банкок, че разговорите могат да се проведат без предварителни условия и ще бъдат в съответствие с двойния подход на Вашингтон за оказване на натиск и обвързване с Пхенян за ядрената програма.

Юн призна, че не е ясно дали Северна Корея е склона да участва в преговори след ускоряването на ядрената си дейност, пояснявайки, че е "много трудно се разбере какви са им намеренията без реален диалог".

"Мисля, че това, за което Тилърсън говори, е, че искаме диалог с тях. Отворени сме за диалог и се надявам, че те ще се съгласят", изтъкна дипломатът в края на обиколка в две държави, включително и визита в японската столица Токио.

Не е ясно как Вашингтон ще инициира разговори със Северна Корея.

Посещението на Юн в Тайланд съвпадна с визита на представители на КНДР, но американският дипломат изтъкна, че това е чиста случайност и не се е срещал с тях.

Във вторник по време на реч във Вашингтон Тилърсън заяви, че САЩ са склонни да започнат дипломатически преговори със Северна Корея без предварителни условия.

Но от Белия дом обявиха, че няма да има преговори, докато КНДР не се съгласи да се обсъди ядрената и ракетна програма. Белият дом също настоява Пхенян да прекрати провокациите.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, цитиран от Ройтерс, че прекратяване изпълнението на иранската ядрена програма би изпратило грешен сигнал що се отнася до опитите за разрешаване на ситуацията със Северна Корея.

Всички опити за провокиране на военен сценарий за Северна Корея ще доведат до катастрофа, предупреди той пред руския парламент.

#САЩ #Северна Корея #Пхенян #Рекс Тилърсън #Банкок

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"