ЕС удължава санкциите срещу Русия

ЕС удължава санкциите срещу Русия
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Лидерите на ЕС дадоха зелена светлина за удължаване с шест месеца на тежките икономически санкции срещу Русия, наложени заради намесата й в конфликта в Украйна, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Reuters.

"ЕС е единодушен за продължаването на икономическите санкции срещу Русия", написа Туск в Тwitter. Решението, взето на срещата на върха в Брюксел, ще бъде официално прието от 28-те страни членки на ЕС през следващите седмици. Украинският президент Петро Порошенко приветства в страницата си във Facebоok това "важно политическо решение", взето заради нарушаването на териториалната цялост на Украйна и нежеланието на Русия да спре хибридната агресия срещу Украйна.

Срещата на върха на ЕС потвърди подкрепата си за принципа на двете държави при регулирането на кризата в Близкия изток, която се изостри след решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел и да преместят там посолството си. "Срещата на върха на ЕС потвърди подкрепата си за принципа на двете държави. Позицията ни за Ерусалим остава без промяна", посочи Туск в Twitter.

На 11 декември, след среща на европейските министри на външните работи, европейският топ дипломат Федерика Могерини заяви, че страните от ЕС не разглеждат въпроса за преместване на посолството си в Израел и не планират да предприемат каквито и да било действия спрямо статута на Ерусалим, докато той не бъде съгласуван в преговори между Израел и Палестина.

Тя също така посочи, че за Брюксел единственият приемлив начин за разрешаване на конфликта е последователното изпълнение на принципа за две държави.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"