Успешният зимен сезон обединява НАП, бизнес, бранш и местна власт в Банско

Успешният зимен сезон обединява НАП, бизнес, бранш и местна власт в Банско
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Ден преди официалното откриване на сезона в най-големия ски курорт Банско, експертен екип от НАП София се срещна и проведе открит диалог с представители на местния бизнес и браншови организации. Инициативата е на столичната териториална дирекция на НАП във връзка с очакваните засилени обороти и цели насърчаване на доброволното спазване на данъчните и осигурителните задължения от страна на всички бизнес оператори.

От страна на приходното ведомство присъстваха г-н Пламен Димитров, зам.-директор на дирекция "Контрол" в Централно управление, г-н Антон Тончев, директор на дирекция "Контрол" в ТД на НАП София и представители на отдел "Оперативни проверки".

МВР представляваха Борис Борисов, началник отдел "Икономическа полиция" в Главна дирекция "Национална полиция", старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР-Благоевград и главен инспектор Иван Попов, началник на РУ-Банско. Кметът на община Банско Георги Икономов също бе на срещата. От страна на бизнеса присъстваха хотелиери, ресторантьори, ски учители и други.

"Искаме да затвърдим и надградим партньорството с бизнеса и местната власт. За нас то е успешно, резултатите го показват много категорично. През миналата година оборотите в Боровец са се увеличили със 104%, а в Банско с 35%. Вървим към така желаната устойчива промяна в поведението на бизнеса. Ние очакваме изрядност към бюджета и максимално "изсветляване" на реализираните обороти през настоящия зимен сезон. Това означава и защита на коректните данъкоплатци, и една равнопоставена среда за бизнес, сигурност за работещите и стимул за развитие", коментира във връзка с кампанията Илиана Христова, директор на ТД на НАП София.

"От 1 януари 2018 г. влиза в сила промяна в разпоредбите на Закона за ДДС, която НАП инициира във връзка с честата практика след проверка в обект, при която е установено нарушение, водещо до налагане на принудителна административна мярка "Запечатване на обект" веднага да сменят лицата, които стопанисват обекта, с цел да се избегне мярката. От началото на 2018 г. принудителната мярка ще се прилага и към "новите" стопанисващи, ако те са знаели, че обекта ще бъде запечатан. В официалния сайт на Агенцията ще се обявяват публично обектите, които предстои да бъдат запечатани. Ако желаете да наемете обект, направете справка в сайта", препоръча Пламен Димитров от ЦУ на НАП.

Обект на наблюдения и проверки от столичната дирекция на НАП ще бъдат търговски обекти в курорта Боровец и всички курортни населени места на територията на област Благоевград. При възникнала необходимост и в зависимост от поведението на задължените лица ще се извършват и допълнителни проверки. Служителите на НАП София ще следят за изрядното използване на фискалните устройства, реално отчитане на обороти и спазване на данъчното и осигурителното законодателство.

При установено неиздаване на касова бележка, обектите на нарушителите могат да бъдат запечатани за срок до един месец. През миналия зимен сезон заради нарушения в Банско и Боровец бяха издадени 32 заповеди за затваряне.

В хода на проверките, органите по приходите задължително ще следят и за валидни трудови договори и осигуряване на реални заплати на работещите в обектите. Подавани ли са в срок осигурителни декларации и внесени ли са дължимите задължителни осигурителни вноски също ще бъде обект на проверка. Ще се извършват и съвместни контролни действия със служителите на МВР, както и с всички институции, които са отговорни по отношение на трудовото законодателство.

Сигнали за неиздадени касови бележки могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или на имейл infocenter@nra.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »