Продажбите на компютри през тримесечието се запазиха

Продажбите на компютри през тримесечието се запазиха
A A+ A++ A

Според данни на IDC и Gartner, през второто тримесечие на годината продажбите на компютри по света не са отбелязали ръст. Добрата новина е, че засега няма съществен спад, но очакванията бяха, че пускането на процесорите Ivy Bridge и новото поколение ултрабук лаптопи ще засили продажбите. Подобна новина би трябвало да накара Стив Балмър да преразгледа оптимистичната си позиция за бъдещето на Windows 8, но неговото представяне предстои да видим.

Макар и данните на двете агенции да не се покриват напълно, класацията на отделните компании по продажби съвпада. Най-големият производител на компютри в света в момента остава HP с 14,9% пазарен дял (по данни на IDC) и 13,04 милиона продадени устройства за периода. За сравнение обаче, преди година пазарният дял на компанията е бил 16,9%, а продадените компютри са били 15 милиона. На второ място са Lenovo, които според двете агенции не правят еднакво добър скок, но все пак компанията може да се похвали с 14,7% от пазара на компютри през второто тримесечие на годината и 12,82 милиона продадени устройства.

Dell и Acer обаче си разменят третото и четвъртото място в класациите на двете агенции. Според анализаторите продажбите на компютри страдат заради интереса на потребителите към таблети. От друга страна, по средата на лятото няма как очакването на Windows 8 да не окаже влияние върху продажбите на компютри. Като цяло резултатите показват, че потребителите изчакват пускането на Windows 8, преди да инвестират в нов хардуер.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници