300 млрд. евро са годишни загуби от кибер престъпления в ЕС

300 млрд. евро са годишни загуби от кибер престъпления в ЕС
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

За баланс между правата на гражданите и интересите на обществото в кибер сигурността и фокус на усилията за постигане на консенсус с участието на всички заинтересовани страни, се обявиха участниците в кръгла маса на тема "Сътрудничество в областта на кибер сигурността и политиките за интернет - диалог България-ICANN, в светлината на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018".

Кибер заплахите и политиките за интернет, моделът на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) за участие на всички заинтересовани страни в управлението на интернет, както и диалогът между българските институции и организацията ICANN в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. бяха акцентите на дискусиите на форума, със специалното участие на президента на ICANN Йоран Марби.

Качеството ни на живот и кибер сигурността са взаимосвързани, а цифровите технологии влияят пряко върху 75% от европейската икономика. В среда, в която "интернет на нещата" се превръща в наша реалност, кибер заплахите придобиват водеща роля, подчерта председателят на Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ) Росен Желязков.

През 2016 г. в Европа дневно са регистрирани над 4 000 атаки със злонамерен софтуер. 80% от европейските компании са били атакувани поне веднъж за последната година, а европейската икономика търпи близо 300 млрд. евро годишни загуби от кибер престъпления, посочи Желязков.

"Кибер сигурността не е в противоречие с Петата свобода - свободното движение на данните. Те трябва да съществуват в хармония. Затова взаимодействието с всички заинтересовани страни е ключов модел във всички формати, които ще търсят отговори на предизвикателствата в областта", коментира Росен Желязков.

По време на Българско председателство на Съвета на ЕС предстоят преговори по редица цифрови досиета - Регламента за защита на личните данни (GDPR), Директива за мрежова и информационна сигурност, ePrivacy, Европейския кодекс за електронни съобщения (Communications Code), Акт за кибер сигурност.

На 25 май 2018 г. Регламентът за защита на личните данни (GDPR) ще бъде приложим в ЕС. При разследвания на кибер престъпления в много случаи се иска информация за регистрираното под конкретен домейн лице, а тази информация се предоставя от ICANN. За да бъде в съответствие с разпоредбите на Регламента обаче, може да е необходимо ICANN да преразгледа т.нар. политика "Кой е" (WHOIS policy), а това на свой ред би могло да доведе до затруднения в разследването на кибер престъплението, отбеляза Желязков.

"Тези законодателни актове и досиета обвързват всички "играчи" в сектора и чрез диалог като този се гради реална и приложима платформа за чуваемост на проблемите. Трябва да се намери онзи балансиран подход между свободата и сигурността, между правата, регламентирани в Европейската харта за правата на човека, и интереса на обществото за защита от кибер атаки и кибер престъпления", подчерта председателят на Агенцията за е-управление.

В началото на 2018 г. и под патронажа на европейския комисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел Държавната агенция "Електронно управление" ще стартира национална 6-месечна информационно-образователна кампания за кибер хигиена под надслов "Няма да ме хакнат", обяви Росен Желязков.

"Ще се обърнем към всички ползватели на интернет от всички възрастови групи, за да ги информираме и да ги научим на базисни навици при използването на интернет. 80 на сто от кибер атаките могат да бъдат предотвратени с елементарна кибер хигиена. Над 40 милиона пароли са със слаба защита, а най-популярната парола е "123456".

Този подход на информираност и за изграждането на "кибер хигиенни" навици ще допринесе за една по-чиста интернет среда", коментира Росен Желязков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »