Турция призовава САЩ да се откажат от провокации в Сирия

Турция призовава САЩ да се откажат от провокации в Сирия
A A+ A++ A

Турция е в активна комуникация със САЩ по повод предстоящата операция в сирийския Манбидж и разчита на разбиране от американската страна, заяви председателят на парламентарната комисия по външна политика в Анкара Волкан Бозкър.

Той посочи, че Анкара настоява Вашингтон да се откаже от формирането на ситуация, която би могла да доведе до конфликт между двете държави в Сирия. „С оръжейните доставки за кюрдските отряди в Сирия САЩ започнаха опасна игра. Анкара няма да допусне терористите да контролират териториите на Сирия край южните граници на Турция“, отбеляза Бозкър.

Той припомни, че турската страна от самото начало е изисквала зоната, контролирана от кюрдските отряди в Сирия, да не обхваща районите на запад от река Ефрат. Именно заради това беше проведена операцията „Щит на Ефрат“, поясни Бозкър подчерта, че след операцията в Африн ще последва такава и в Манбидж, тъй като е наложително районът да бъде прочистен от отрядите на сирийския клон на ПКК.

Противно на твърденията на президента Ердоган, че там доминира арабското население и няма никакви кюрди, Бозкър заяви, че ако до началото на конфликта в този район те почти не са присъствали, то сега картината е променена и населението е основно кюрдско. Турция няма да допусне изменения в етническата карта на Сирия, подчерта той.

„Ако САЩ искат да влязат в Сирия, Ирак или изобщо в региона, Турция е най-мощният им партньор. Единствено на Турция те могат да вярват и да продължат сътрудничеството, и заедно със съвместни усилия можем да установим мира и спокойствието. Но вместо очакваното партньорство, те направиха грешния избор да подкрепят терористична групировка, създадена да враждува и вреди на Турция. Изправени сме пред заплаха за цялото ни бъдеще, пред опасността с бомбените нападения в онзи регион да бъде променена етническата карта, да се установи хегемонията на една етническа група и да се отвори пътят към още по-големи проблеми“, коментира Бозкър.

Анадолската агенция съобщава за телефонен разговор през изтеклата нощ между прессекретаря на турския президент Ибрахим Калън и съветника на американския държавен глава по националната сигурност Хърбърт Макмастър. В хода на разговора съветникът на Тръмп е уверил, че САЩ прекратяват оръжейните доставки за кюрдските милиции в Сирия. Това е и главната претенция на Анкара пред Вашингтон.

Освен това двамата са обменили позиции за хода на операцията „Маслинова клонка“ в Африн, както и за политическия преходен процес в Сирия. Ибрахим Калън е подчертал изключителната важност да бъде оценено безпокойството на Анкара по въпросите на националната сигурност и е отбелязал необходимостта от координация на действията с цел разпространението на недостоверна информация да бъде предотвратено. Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също коментира уверенията на Макмастър за прекратяването на оръжейните доставки за кюрдските милиции в Северна Сирия. „Анкара очаква от Вашингтон конкретни действия, а не уверения. Ние очакваме доказателства за това. САЩ са длъжни да преустановят връзките си терористите“, заяви той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници