„Мудис” понижи рейтинга на 13 италиански банки

„Мудис” понижи рейтинга на 13 италиански банки
В съобщението на рейтинговата агенция се казва, че понижаването на оценките е следствие от „отслабването на кредитния профил на италианското правителство“. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Международната рейтингова агенция „Мудис“ понижи оценката си за 13 италиански финансови институции.

Сред тях са някои от най-големите банки като „Интеса Санпаоло“ (Intesa Sanpaolo) и „Уникредит“ (Unicredit). Освен това „Мудис“ даде отрицателна перспектива за всички рейтинги, предаде „Ройтерс“, цитирана от БТА и „Медиапул“.

Рейтингът на седем институции се понижава с една степен, а на шест – с две степени.

Рейтингите на дългосрочните депозити и дълга на „Интеса Санпаоло“ и на „Уникредит“ са намалени от А3 на Baa2.

В петък миналата седмица „Мудис“ понижи рейтинга на суверенния дълг на Италия от A3 на Baa2, две равнища над така наречения статус „боклук“.

В съобщението на рейтинговата агенция се казва, че понижаването на оценките е следствие от „отслабването на кредитния профил на италианското правителство“.

Според „Мудис“ рисковете, пред които е изправена Италия, са засилени от крехкото доверие на пазарите и от финансовите проблеми на Гърция и Испания, допълва „Асошиейтед прес“.

Анализаторите на рейтинговата агенция са обезпокоени и от намалялото желание на чужди инвеститори да купуват италиански облигации.

„Асошиейтед прес“ публикува списък на банките с понижен рейтинг: UniCredit и UniCredit Leasing; Intesa Sanpaolo; Banca Carafirenze; Banca IMI; Banca Monte Parma; Cassa di Risparmio di Parma e Piacenza; Banca Popolare Friuladria; Banca Carige; Credito Emiliano; GE Capital SpA; Cassa Depositi e Prestiti; Istituto Servizi Mercato Agricolo Alimentare.

#Мудис #Италия #банки #рейтинг #Гърция #Испания #УниКредит

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници