Станишев: По-убийствен доклад на ЕС не е имало

Станишев: По-убийствен доклад на ЕС не е имало
По думите на Станишев докладът дава обща оценка, която е много тежка – сериозен провал на кабинета в сферите на организираната престъпност, корупцията и съдебната система. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Предварителният доклад на ЕК показва, че по-убийствена политическа оценка на България за 5-те години, откакто съществува Механизмът за сътрудничество и проверка, не е имало, заяви председателят на БСП Сергей Станишев.

„Самият факт, че ЕК възнамерява този механизъм да бъде удължен за неопределено време, говори, че за премиера Борисов това е червен картон, както и за неспособността на правителството да реши тези проблеми – борбата с организираната престъпност, корупцията и състоянието на съдебната система“, каза още Станишев на брифинг на партията във вторник, предаде БГНЕС.

По думите му докладът дава обща оценка, която е много тежка – сериозен провал на кабинета в тези сфери.

От 5-те години функциониране на този механизъм 3 години са от мандата на Борисов, а той и правителството му чрез ПР и показни акции имитираха дейност, поясни Станишев.

Ясно е казано, че фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не се уважават в България. ЕК мотивира удължаването на механизма с това, че е необходим външен натиск върху страната за правене на реформи, каза още председателят на БСП.

„Г-н Цветанов постоянно се мъчеше да обяснява, че проблемът е в съдебната система, но ЕК го опровергава. Впечатлението на Комисията е, че не се уважава разделението на властите в България, което застрашава цялостното функциониране на демокрацията у нас“, отбеляза той.

„Липсват убедителни доказателства за борба с организираната престъпност, цитирам доклада. Как така десетки милиони се харчат от МВР за подслушване, за проследяване и наред с това точно тези, които трябва да бъдат подслушвани, не се наблюдават“, посочи още червеният лидер.

В системата на обществените поръчки се констатират явни слабости и ЕК дава статистика за това по данните, които пристигат при тях, подчерта Станишев, като добави, че проблемите там генерират корупция.

„ЕК предлага заради липсата на политическа стратегия и посока този процес да се вземе на външно наблюдение, при съдебното разследване и сътрудничеството между съдебната и изпълнителната власт“, констатира още червеният лидер.

#ЕК #Сергей Станишев #БСП #доклад #България #премиер #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници