80% от българите не могат да спестят и едно евро

80% от българите не могат да спестят и едно евро
Генералният секретар на международната организация на труда Шарън Бъроу подкрепи исканията на КНСБ за увеличаване на минималната работна заплата, пенсиите и бюджетните възнаграждения. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 80 процента от българите споделят, че не могат да спестят дори едно евро, а същият процент от хората казват, че нямат сигурност в заетостта, показва изследване на Международната конфедерация на профсъюзите, проведено сред гражданите на различни европейски държави.

Резултатите бяха обявени от генералния секретар на Международната организация на труда Шарън Бъроу след конференция за създаването на работни места в България, организирана от КНСБ и КТ „Подкрепа“, предават Дарик радио и bTV.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че през следващите няколко месеца правителството и социалните партньори трябва да договорят мерки за стимулиране на икономически растеж, като бъде запазена финансовата стабилност.

В противен случай замразените доходи и поскъпването на енергоносителите ще предизвикат социални взривове, предупредиха синдикатите.

Генералният секретар на международната организация на труда Шарън Бъроу подкрепи исканията на КНСБ за увеличаване на минималната работна заплата, пенсиите и бюджетните възнаграждения.

Към тях лидерът на КНСБ Пламен Димитров добави преференциални кредити за малките и средните предприятия от развиващите се сектори и използване на ресурса от 500 милиона евро по оперативната програма „Конкурентоспособност“ за генериране на растеж.

„Напрежението расте. И не плашим никого, а само обявяваме предварително, че сега е времето да договорим различни действия и стъпки, които да могат да съживят икономиката по-устойчиво в условията на рецесия в Европейския съюз следващата година и да подкрепят ключовите сектори, предприятията и домакинствата и доходите на хората“, каза Пламен Димитров.

Според прогнозата на Международния валутен фонд през следващата година в Европа се очаква отрицателен икономически ръст от -0.3 процента.

#Международната конфедерация на профсъюзите #Шарън Бъроу #България #КНСБ #КТ „Подкрепа” #Пламен Димитров #Европа #Международния валутен фонд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници