Започват проверки за детски столчета и колани на задните седалки

Започват проверки за детски столчета и колани на задните седалки
A A+ A++ A

От 12 до 18 март започва полицейска операция за установяване на нарушители, които не използват обезопасителни системи - колани, каски за мотористите и детски столчета.

Контролът за установяване на такива нарушения ще бъде засилен в цялата страна. Акцент ще има и върху пътниците, които се возят на задните седалки на автомобила. От миналата година има промени в закона като вече и самият водач носи отговорност и ще бъде глобяван, ако пътниците нямат колан.

Много българи слагат колани, когато се возят на предната седалка. Процентът не е такъв за тези, които се возят отзад. Лош е и процентът за детските обезопасителни системи.

Глобата за непоставяне на колан, непоставяне на каска и неизползване на столче за дете е 50 лв. Същата глоба се налага и на водача, ако някой от пътниците е без колан. Това не означава, че ако трима от пътниците са без колан, водачът ще бъде глобен с по 50 лв. за всеки, а общо глобата ще бъде на тази стойност.

"Очакваме гражданите да се научат да ползват тези обезопасителни системи, не само когато има такива операции, а постоянно. Нека всички в автомобилите да използват колани, защото това спасява живот”, обясни главен инспектор Росен Рапчев от отдел „Пътна полиция”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници