Министерски служител арестуван в Полша, шпионирал за Русия

Министерски служител арестуван в Полша, шпионирал за Русия
A A+ A++ A

Полското контраразузнаване обяви, че е задържан министерски служител по обвинение, че е дал на Русия сведения за полската позиция по газопровода "Северен поток-2", който е планиран да свърже Русия и Германия, заобикаляйки Полша, предадоха Франс прес и ТАСС.

"По информация на контраразузнаването задържаният е бил в контакт с офицери от тайните служби на Руската федерация и им е предавал сведения за важни инвестиции от гледна точка на интересите на Република Полша", по-специално за "Северен поток-2", заяви Станислав Жарин, прессекретар на полския министър координатор на специалните служби.

Според полски медии чиновникът е работел в министерството на енергетиката. Жарин заяви, че той работел по проекти от стратегическо значение за полските енергийни инфраструктури и по молби за европейски субсидии за диверсифициране на доставките на природен газ, които в момента до голяма степен се извършват от руската компания "Газпром".


Мъжът бил задържан на 23 март и е в предварителния арест за три месеца. Той може да получи до 10 години затвор.

Полша е твърдо против проекта "Северен поток-2", който е планиран да минава през Балтийско море и така да заобикаля териториите на Украйна и Полша, през които минава в момента руският природен газ. Според Варшава този проект е политически и цели да увеличи средствата за натиск на Москва над Източна Европа, отбелязва АФП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино