Кристалина Георгиева: Атентатът е атака срещу България

Кристалина Георгиева: Атентатът е атака срещу България
Ние трябва да знаем, че живеем в свят, в който има повече рискове, и нашите граждани, нашите институции трябва да бъдат готови, подчерта Кристалина Георгиева. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Взривът в автобус с израелски туристи на летище „Сарафово“ в Бургас е атака срещу България, заяви еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Ние трябва да знаем, че живеем в свят, в който има повече рискове, и нашите граждани, нашите институции трябва да бъдат готови“, подчерта Кристалина Георгиева по БНТ.

„Две минути след атентата на мястото са били Пожарната и Гражданска защита. Мерките, които се вземат, са точно тези, които трябва да се вземат. Трябва да се погрижим за жертвите, за уведомяване на семействата на пострадалите, да мобилизираме веднага екипи, които да работят по разследването“, информира още българският еврокомисар.

По думите й от сряда следобед до четвъртък сутрин има голям напредък в разследването на естеството и авторството на терористичната атака.

„Трябва да се повишат мерките за сигурност. Това също беше направено. Трябва да се установи контакт с нашите партньори. Аз съм сигурна, че това също е направено“, каза Кристалина Георгиева.

Тя подчерта, че както при всяка криза, изключително важно е да извлечем уроци и да кажем какво ще правим, за да бъдем защитени.

„Силата ни е да се обединим, в това да кажем – не, ние можем да защитим нашите граждани. Целта на терористите е да ни уплашат. Това, което досега видях в България - има огромно съчувствие към жертвите, към хората, които са били свидетели. Има отразяване – да, това може да се случи и на нас, но, ако си спомним това, което се случи на 11 септември в Съединените щати, най-дълго останалото усещане у хората беше - ние можем да се обединим, ние можем да повишим мерките за сигурност и това, аз съм сигурна, ще стане у нас“, заяви още Кристалина Георгиева.

Тя обаче предупреди, че българите не трябва да бъдат наивни, че могат по някакъв магически начин да спрат тероризма.

„Това, което трябва да правим, е да сме нащрек, да подаваме сигнали, когато видим нещо“, каза още Кристалина Георгиева.

#Трагедия в Бургас #Кристалина Георгиева #терористична атака #летище #Бургас #израелски туристи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници