Конференция в София обсъжда доходите в Западните Балкани

Конференция в София обсъжда доходите в Западните Балкани
A A+ A++ A

Седмица преди голямата среща на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани на 17 май, КНСБ ще събере представители на съседните ни страни, за да обсъди една от най-важните теми в региона – равнището на доходите в страните от Балканския полуостров, както и перспективите пред сближаването им с тези в Западна Европа.

На 9 май, сряда, от 9 часа, в конгресен център „Глобус“ в сградата на КНСБ,  представители на най-големите синдикати от България, Сърбия, Черна Гора, Румъния и Албания, ще обсъждат какво е заплащането в техните държави, кои са основните проблеми пред хората на труда и какви са перспективите в близко бъдеще с оглед присъединяването на Западните Балкани към ЕС.

Срещата ще бъде открита от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и президентите на двата национално представителни синдиката – КНСБ и „Подкрепа“ – Пламен Димитров и Димитър Манолов.

В дискусиите ще участват още Петер Шерер, Зам.генерален секретар на ЕКП и Габриеле Бишоф, Председател на групата на работниците, ЕИСК. 

 

Последните данни на КНСБ показват, че средната работна заплата на Балканите изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави-членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави-членки.

По отношение на минималната работна заплата,  с най-нисък размер са Албания (180,52 евро)  и Македония (239,74 евро). На другият полюс е Хърватия с 462 евро. България е с най-ниската минимална заплата в ЕС – 260,76 евро. За сравнение в Люксембург тя е 1999 евро.

Очаква се софийската конференция да приеме  Декларация към Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще бъде връчена и на българското правителство, което председателства Съвета на ЕС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници