Сърбия обвинява НАТО за рязкото увеличаване на болните от рак в страната

Сърбия обвинява НАТО за рязкото увеличаване на болните от рак в страната
A A+ A++ A

Сърбия обвинява НАТО за рязкото увеличаване на заболяванията от рак в страната, в това число и сред децата.

Президентът Александър Вучич нарече бомбардировките на НАТО със снаряди, съдържащи обеднен уран на територията на бивша Югославия „безпрецедентно престъпление”.

Той допълни, че страната му ще положи всички усилия, за да докаже връзката между бомбардировките и значителното нарастване на онкозаболяванията.

През 1999 г. НАТО използва оръжия, съдържащи обеднен уран, в бомбардировките си над бивша Югославия в опит да защити албанците в Косово. Според сръбските данни те са довели до хиляди убити и ранени цивилни граждани.

Сръбският президент Александър Вучич припомни това време на церемонията по откриването на новия Онкологичен институт в Белград. Според него сръбските лекари са убедени, че тези оръжия сериозно са засегнали здравето на младото население в страната.

„Днес в Онкологичния институт научих, че все повече и повече деца са диагностицирани с рак в нашата страна. Ще бъда искрен и ще кажа, че никога не съм вярвал напълно на теориите за обеднения уран, че за всички наши проблеми са виновни онези, които ни бомбардираха през 99-та година. Но днес говорих с лекарите и разбрах, че обедненият уран е сред многото фактори, причиняващи рак", посочи Вучич.

"Обедненият уран е причината много деца да са болни от рак. Ще можем ли да докажем това или не, не знам, но всички лекари смятат, че това е оставило значителни последствия. Това е престъпление без прецедент“, допълни той.

Вучич отбеляза също, че при децата ракът е най-често диагностициран сред тези от тях, чиито родители са родени около 1990 г. Той заяви, че Сърбия ще проучи по-нататък въпроса.

По-рано сръбският учен Любиша Ракич каза, че количеството обеднен уран, който е хвърлен в балканските държави по време на операциите на НАТО, би било достатъчно, за да се създадат 170 бомби като тази в Хирошима.

Сред най-широко разпространените последици за здравето от употребата на такива оръжия са нарушена функция на щитовидната жлеза, рак и проблеми с плода при бременност.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници