Израелска министърка: Тръмп е Чърчил на 21 век, Европа си затваря очите за Иран

Израелска министърка: Тръмп е Чърчил на 21 век, Европа си затваря очите за Иран
A A+ A++ A

Израелската министърка на правосъдието Аелет Шакед определи днес американския резидентДоналд Тръмп като "Чърчил на 21 век" заради преместването на посолството на САЩ в Йерусалим, предаде Асошиейтед прес.

Шакед каза, че със своето решение Тръмп е "преобърнал чембърлейнската политика на капитулация" и е показал на света, че "земевладелецът се е завърнал".

Предишните американски президенти и от републиканците, и от демократите, както и почти всички други държави се въздържаха да отварят посолства в Йерусалим, настоявайки, че окончателният статут на града трябва да бъде уреден първо чрез преговори между израелците и палестинците.

Шакед, изглежда, сравнява тази политика с водената от някогашния британски министър-председател Невил Чембърлейн политика на отстъпки към нацистите преди Втората световна война. Тя намеква, че Тръмп прилича на приемника на Чембърлейн на премиерски пост Уинстън Чърчил, оглавил военните усилия.

Тръмп е възхваляван от израелците и заклеймяван от палестинците за преместването на американското посолство в Йерусалим.

Палестинците искат източната част на спорния град за столица на своя бъдеща държава и казват, че след това решение САЩ вече не са безпристрастен арбитър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници