По-евтин роуминг за Западните Балкани

По-евтин роуминг за Западните Балкани
A A+ A++ A

Роумингът между Европейския съюз и Западните Балкани няма да отпадне, но ще става все по-евтин. Догодина ще бъде въведен и таван на цените. Това съобщи българският еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел.

Пътната карта за намаляване на тарифите на роуминга е част от идеята за стартиране на Цифрова програма на Западните Балкани, официално подкрепена вчера от шестимата лидери на държавите от региона.

Още от първи август тази година телекомуникационни оператори ще предлагат оферти за пакети от данни на много по-ниски цени. Те са поели и ангажимент да предложат мерки срещу високите сметки за клиентите си от Западните Балкани, каза еврокомисарят. От лятото на 2019 цената за един мегабайт няма да бъде по-висока от 70 евроцента.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: Очакваме година след това тази цена - така, както се случи в Европейския съюз, да падне на 45 евроцента, 2021-ва - на 20 евроцента за мегабайт.

Пътната карта въвежда мониторинг, чрез който на място да се оцени ефекта от новия план. Началото на Цифровата програма ще бъде обявено по време на Дигиталната асамблея в София в края на юни, каза еврокомисарят. Целта на програмата е да улесни интеграцията на западнобалканския регион и да подобри местния инвестиционен климат.

Мария Габриел, еврокомисар по цифрова икономика: Тя предвижда и големи инвестиции от страна на Европейския съюз в изграждането на високоскоростен Интернет. Това е един от най-важните фактори, които привличат инвестиции в наши дни.

Друга стъпка ще бъде разширяването на регионалното роуминг споразумението, което в момента е между Сърбия, Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина. Очакванията са след асамблеята то да обхване всички страни от Западните Балкани.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино