Румен Петков е новият лидер на АБВ

Румен Петков е новият лидер на АБВ
A A+ A++ A

Третият редовен конгрес на ПП АБВ избра Румен Петков за председател на партията.

Петков получи доверието на 579 от общо 591 делегати на форума. Трима гласуваха против, 9 се въздържаха. 

Конгресът на АБВ излъчи нов състав на Националния съвет на партията от 99 души. Избрани бяха и 15 души от състава на Изпълнителното бюро, което ще бъде допълнено до 21 души.

Преди вота досегашният лидер на извънпарламентарната лява партия Константин Проданов се обяви за смяна на курса и ръководството на партията, която според него трябвало да се радикализира.

В същия дух бяха и думите на основателя на АБВ и президент на България в периода 2002-2012 г. Георги Първанов.

„Време е за битка. Важното е да заявим днес пред себе си, пред приятели и партньори, че като потвърждаваме своите неизменни дългосрочни цели, ние радикално трябва да променим тактиката“, каза той пред конгреса.

Според него АБВ трябвало да има ясна, твърда действена концепция по многобройните обществени конфликти.

"Ние трябва да можем да водим битка за истината, а не да бъдем академичен клуб. Трябва да се промени тактиката ни. Трябва да излезем на улицата. Трябва да сме между хората. Не трябва да има обществен проблем, по който да бъдем безучастни, по който да нямаме категорична, ясна, недвусмислена позиция“, посочи Първанов.

Той призова конгреса на АБВ да даде мандат на ръководството на партията за активни преговори със сродни политически формации и да се вземе решение за нова коалиция.

„Днес ние от АБВ подаваме своята ръка не от слабост, а за единна сила. Какъвто и да е отговорът на другите централи, ние ще бъдем активен фактор и катализатор на единението между партиите в левия център, и родолюбивото пространство. Това ново обединение може да има краткосрочни тактически цели, но и по-дълъг хоризонт. Трябва да покажем, че ще работим с всички, които имат готовността, волята, характера и капацитета да променяме заедно страната ни. Време е да проведем своята битка за България, за Отечеството, за всички българи, където и да са те. За всеки един наш сънародник. Нека битката започне сега“, призова бившият президент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници