Парламентът забърка хаос с нивите под аренда

Парламентът забърка хаос с нивите под аренда
A A+ A++ A

Тазгодишната кампания по отдаване на нивите под аренда е на път да бъде блокирана заради хаос, предизвикан от последните популистки промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) от края на май. Те предвиждат земеделците, които обработват земя под наем и имат договори за над 1 година, да ги представят отново в областните земеделски служби - в писмена форма, с нотариална заверка от двете страни, както и с удостоверяване на съдържанието. Срокът за това бе един месец - и за новите, и за старите договори. Той изтича на 22 юни. Тъй като е невъзможно да бъде спазен, спешно ще бъде гласувано неговото удължаване, чрез промени в преходните и заключителните разпоредби на закона за рибарството и аквакултурите.

Спорните поправки в закона бяха внесени от ГЕРБ и Обединените патриоти по предложение на омбудсмана Мая Манолова и депутати от няколко парламентарни групи. Целта на текстовете бе да се пресекат измамите с ниви, чрез които се кандидатства за евросубсидии. Става въпрос за разпределянето на около 1.5 млрд. лв. за директни плащания за площ. Част от фермерите обявиха, че новите правила ги изправят пред невъзможност да изпълнят изискванията в силно съкратения срок. Под заплахата от протести и с намесата на земеделския министър Румен Порожанов правилата ще бъдат променени.

Фермери твърдят, че изискването за потвърждаване на вече сключени договори важи за почти всички споразумения за наемане на земя. Досега практиката е била те да се сключват само с нотариална заверка на подписите, но не и с едновременна заверка и на съдържанието им. Така фермерите се оказват задължени в рамките на няколко седмици да намерят собствениците на наетите земи и да поискат от тях да подадат новите декларации за потвърждение. Особено за по-големите арендатори това означава да търсят предоговаряне с десетки хора, писа в. "Капитал". Залогът при неизпълнението на новите изисквания обаче е прекалено голям - в случай че не се спази срокът, законът предвижда съответният договор да бъде анулиран в края на стопанската година, т.е. през октомври.

Ако се стигне до такъв развой, обработваните до този момент ниви ще се превърнат в т.нар. бели петна, които по закон се разпределят по служебен път между арендаторите в конкретното землище. Така може да се окаже, че част от земеделците, които не са препотвърдили договорите си, ще останат без субсидии, макар че до този момент са обработвали нивите си. Според различни коментари разпоредбите са били вкарани в закона именно с такава цел - тези "бели петна" да се преразпределят между едрите фермери.

За да предотвратят протестите, още през тази седмица депутатите ще удължат срока за новите договори да края на юли, а и ще отменят изискване за старите договори. Дали и този срок ще е достатъчен не е ясно, тъй като трябва да се издирят всички собственици. Част от тях дори не са в страната и едва ли ще се приберат само за да уредят книжата. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници