БСП подкрепи протеста на метеоролозите

БСП подкрепи протеста на метеоролозите
A A+ A++ A

Депутати от БСП и членове на парламентарната земеделска комисия се срещнаха с протестиращите метеоролози от БАН днес и подкрепиха исканията им.

 

Работещите в Националния институт по метеорология и хидрология излязоха днес на жълтите павета, пред централната сграда на Академията на науките, за да изразят протеста си срещу пренасочването на част от субсидията за тях към други пера на БАН. Те настояват пред Народното събрание за промени в Закона за БАН, които да направят невъзможно държавните средства за НИМ да се преразпределят от ръководните органи на Академията.

"Не желаем повече да бъдем използвани като „рекетьор“ срещу българското правителство", пишат от НИМХ в изявление.

"Протестът на служителите на НИМХ е напълно основателен, тъй като те се нуждаят от средства, за да могат да работят нормално, с нова техника и да получават адекватни заплати“, коментира депутатът от парламентарната група на „БСП за България“ Румен Георгиев след среща с протестиращите.

Миналата седмица той поиска от земеделския министър Румен Порожанов отпускането на 400 хил. лв. за НИМХ. Обърна се именно към него с мотива, че голяма част информацията, която институтът изготвя, се ползва от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

МЗХ отделя средства за работата на института от 1990 г. до идването на първия кабинет "Борисов" през 2009 г.

"Парламентът отпусна 15 000 000 лв. допълнително на БАН, до НИМХ са стигнали едва 100 хил. лв. от поисканите от тях 1 145 000 лв. Учудващо е, че Министерството няма интерес да финансира работата на метеоролозите, то трябваше веднага да реагира и да отпусне средствата, които институтът поиска от министъра още през октомври 2017 г.“, коментира Георгиев.

Той ще поиска и среща между него, представители на НИМХ и министър Порожанов във връзка с поисканите 400 000 лв. за института.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници