Борисов: Атентаторът може да е пристигнал от държава в Шенген

Борисов: Атентаторът може да е пристигнал от държава в Шенген
Премиерът Бойко Борисов се срещна с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма, който е на посещение в България. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Извършителят на атентата от 18 юли на Летище Бургас може да е пристигнал със самолет от държава – членка на Шенген, съобщи премиерът Бойко Борисов.

Той уточни, че това е една от версиите, по които работят българските служби, предаде Дарик радио.

Борисов обясни, че има напредък в установяването на самоличността на атентатора, но ДНК-профилът все още не показва регистрирано лице.

Българският премиер се срещна с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма.

След срещата Бренън заяви, че българските служби имат водеща роля да установят кой носи отговорност за този атентат, а след доказването й САЩ ще преценят как да реагират.

Все още няма доказателства от каква народност е извършителят на атентата в Бургас, обясни българският премиер и призова за търпение и въздържане от коментари по темата.

Борисов подчерта, че страната ни не може да си позволи да прекрачва граници и да сочи с пръст държави, от които е бил организиран атентатът, защото е уязвима и отвсякъде може да влезе потенциален терорист като турист или като гост на районите със смесено население.

Премиерът определи като перфектна работата на службите във връзка с атентата и припомни, че терористичният акт нямало как да бъде спрян.

„Не сме подценили ситуацията, но няма как да се претърсва багажът на всеки турист“, заяви още Борисов.

От своя страна Джон Бренън благодари на българските служби за отличното сътрудничество в борбата с тероризма.

Във връзка с подозрението за участието на групировката „Хизбула“ в атентата в Бургас Бренън посочи, че САЩ имат притеснения относно действията на групировката в различни части на света, но очакват резултатите от разследването, за да се прецени подходящата реакция в този случай.

#Трагедия в Бургас #летище Бургас #атентат #България #Бургас #Шенген #премиер #Бойко Борисов #ДНК #Джон Бренън #Барак Обама #президент #САЩ #тероризъм #Хизбула

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници