Избиха над 3 000 прасета в Браила заради африканска чума

Избиха над 3 000 прасета в Браила заради африканска чума
A A+ A++ A

Над 3 000 прасета са били умъртвени в югоизточния румънски окръг Браила заради африканската чума по свинете, съобщава агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Властите обявиха, че евтаназията на животни ще продължи в следващите дни. До момента в този окръг са потвърдени десет огнища на болестта и има едно стопанство с подозрение за заразяване. Потвърдените огнища са в населени места на Инсула Маре (Големия остров) и в югозападната част на окръга. В споменатите зони и в съседните селища властите са започнали информативна кампания сред населението за вируса, който убива домашни и диви прасета.

Смесените екипи, които работят в заразените зони, са евтанизирали над 3000 прасета в Спиру Харет. Предстои умъртвяване на животни и в селищата Фрекацей, Беретещи де Жос и Станкуца.

Властите са предприели специални мерки около големите свинеферми, тъй като окръг Браила е на второ място в Румъния по брой на отглеждани прасета. Директорът на Санитарно-ветеринарната дирекция в Браила Джику Драган уточни, че в окръга има над 200 000 прасета.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници