Apple отговаря на критика за оттеглянето си от EPEAT

Apple отговаря на критика за оттеглянето си от EPEAT
A A+ A++ A

Наскоро Apple помолиха всичките им 39 продукта да бъдат оттеглени от списъка със зелени продукти на организацията по оценяване на ефекта на електрониката върху околната среда, EPEAT. В резултат Apple бяха изправени пред сериозна критика от страна на различни организации, най-сериозната от които е Департаментът на околната среда на Сан Франциско.

Apple отговориха на критиците си, като казаха, че вътрешните им стандарти за влияние на продуктите върху околната среда са дори по-строги. Според Apple техните продукти следват най-стриктните изисквания за енергийна ефективност, обявени от американското правителство, Energy Star 5.2. Освен това изтъкват, че са лидери в индустрията, тъй като обявяват количеството вредни емисии на всеки от продуктите си на сайта си и следват собствени стандарти, които не са част дори и от EPEAT, като например липсата на токсични материали в процеса на производство на продуктите.

EPEAT не измерва влиянието на таблети и смартфони, основните устройства в портфолиото на Apple, заради което има смисъл в решението им да се оттеглят. Въпреки че Apple следват свои собствени стандарти и се концентрират върху критерии като енергийна ефективност, които са всеизмерими за всяко устройство, това не променя факта, че новите им модели от серията MacBook Air и MacBook Pro са почти невъзможни за разглобяване за поправка или рециклиране, което увеличава сериозно влиянието им върху околната среда в дългосрочен план.

Петър Михайлов


Този текст е сред печелившите в играта ни, осигуряваща билети за фестивала SPIRIT of Burgas.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници