БСП атакува тикет системата

БСП атакува тикет системата
A A+ A++ A

БСП с критики към Центъра за градската мобилност (ЦГМ). Социалистите атакуваха дружеството заради тикет системата, която трябва да бъде внедрена в градския транспорт в столицата.

Според левицата одобрената цена за изграждането и поддържането на системата от 73 милиона лева без ДДС е в пъти завишена. Това е цената, с която обществената поръчка беше спечелена от българо-турски консорциум преди дни.

В началото на тази седмица срещу класирането беше подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Идеята на системата е в реално време да се знае колко са натоварени линиите, така че да се взимат бързи решения, за да няма претъпкани автобуси, тролейбуси или трамваи. Освен това ще бъде монтирано видеонаблюдение в градския транспорт.

„Реалната цена, направена от експерти, които разбират от такива неща, е около 35 милиона лева – най-много 40. Откъде идва разликата до 83 милиона? Отговорът не искаме вече от шефа на ЦГМ, а от кмета на София. Тези 40-50 милиона лева разлика са поне 50 детски градини”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Консорциумът спечели с най-ниската цена - 73 милиона. В крайна сметка те имаха един човек в комисията на избор на изпълнител, който е подписал протокола без никакви възражения и се е съгласил. Това е една система, в която е включена и нейната 10-годинашна поддръжка и плащанията са на месечни вноски. Тоест ние плащаме и ако има проблем, спираме докато не го оправят. Това не са пари, които ние ще дадем накуп”, обясни Християн Петров, изпълнителен директор на ЦГМ.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници