Под обстрел в България

Под обстрел в България
A A+ A++ A

Пет години след присъединяването на България към ЕС и три години след избирането на премиера Бойко Борисов България е най-бедната страна в Европа, съдебната система и полицията са дискредитирани, а българите, твърдят проучвания, имат толкова малко контрол над живота си, колкото и иракчаните.

В България човек наистина понякога има чувството, че живее във военна зона, най-вече заради постоянното усещане за непредсказуемост и ниската цена на човешкия живот. Това чувство бе подхранено миналата седмица след смъртоносния самоубийствен атентат над израелските туристи в Бургас.

Ако това се бе случило в Ирак, можехме да кажем – с огромна доза черен хумор - че това си е в реда на нещата. Но не и в България. Службите за сигурност бяха изненадани и хванати напълно неподготвени, разкриха уязвимост, която сама си проси да бъде атакувана. Полицаите не са добри, защото те могат да бъдат добри само ако се чувстват притиснати от обществото и поне един независим магистрат.

Но в България нещата стоят по различен начин, както стана ясно – за пореден път – от доклада на Европейската комисия миналата седмица. Язвителните коментари за съдебната власт и борбата с корупцията обаче бяха засенчени от самоубийствения атентат в Бургас за късмет – колкото и зловещо да звучи това – на министър-председателя.

Смея да твърдя, че тези две събития илюстрират чудесно порочния кръг, в който политиката и икономиката на България бяха целенасочено засмукани по време на прехода.

Защо ли? Европейската комисия миналата седмица даде директен отговор на този въпрос, в рязък контраст с традиционния й напудрен стил. Брюксел ясно заяви, че организираните престъпни групи упражняват сериозно влияние върху икономиката на страната, управляват политическия процес и държавните институции, което ги прави единствени по рода си в ЕС.

Едва ли има човек, на който не му е писнало от призивите на Брюксел за активна борба с корупцията и престъпността.

Десетките редакционни статии обаче, които сме публикували, за неуспехите на България в тази област и усилията на Брюксел да я вкара в пътя с морков и тояга, вече звучат доста остаряло.

Защото този път дори Борисов бе прекалено шокиран и се покри, вместо да парадира с дар словото си.

Събитията в Бургас и Брюксел биха могли да променят правилата на играта в България. Поне би трябвало да стане така.

#Брюксел #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници