Уникалността на кино „Модерен театър“ и превратностите на времето

Уникалността на кино „Модерен театър“ и превратностите на времето
A A+ A++ A

Сради, които са свързани пряко с различните слоеве на града ни, такъв какъвто го познаваме. Една такава сграда е на първото кино в България „Модерен театър“. Сградата в стил виенски сецесион се намира на оживения бул.“Княгиня Мария Луиза“. 

Всеки е виждал познатия облик на олющената червена фасада, която през далечната 1913 година е била една от най-красивите в столицата. За историята на тази сграда и през какви етапи е преминала тя, разказва филмовия критик Александър Донев. 

Сградата е открита в началото на месец декември 1908 г., т.е. след няколко месеца можехме да отбележим 110 - годишнината от използването на тази сграда. В момента почти няма такива сгради и това щеше да бъде една от две-три сгради в света, които продължават да съществуват като киносалони. Донев обясни, че повечето киносалони са строени в началото на 20-те години на XX век, след края на Първата световна война. 

Сградата е построена от частен инвеститор - един италиански предприемач Викаро, който започва да строи театъра за мюзикхол, но точно в този момент киното взривно започва да разширява своето влияние над обществото и той решава да заложи на филмовите представления. Киното много бързо става любимо място за столичани и престижно място сред киносалоните в София до национализацията през 1944 г.. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници