Парламентът избра Красимир Влахов за конституционен съдия

Парламентът избра Красимир Влахов за конституционен съдия
A A+ A++ A

Със 127 гласа „за“, нито един „против“ и 55 „въздържал се“ депутатите избраха Красимир Влахов за конституционен съдия от квотата на парламента, съобщава БГНЕС.

Влахов бе единственият кандидат за поста, а номинацията му дойде от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Подкрепа за кандидатурата му дадоха от ДПС и ВОЛЯ, a депутатите от „БСП за България“ се въздържаха при гласуването.

Според управляващите кандидатурата на Красимир Влахов е изцяло професионална, без политически оттенък и влияние.

По време на дебатите номинацията му бе мотивирана от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Това, което показа българският парламент, е прозрачността при избора на подобни длъжности“, заяви той от трибуната. Според него предварителните срещи, които Влахов осъществи с депутати от групите на ДПС и ВОЛЯ, са стремеж към търсене на широка парламентарна подкрепа.

„Искам да се обърна към една друга институция и съм убеден, че и тя трябва да направи подобен подход при такава прозрачност. Никой в момента не знае каква е процедурата за избор на конституционен съдия, който ще бъде направен от президентската институция. Призовавам президента на страната – нека да бъде много по-внимателен и да наблюдава внимателно какви са процедурите и прозрачността, която проявява българският парламент. Надявам се, че и той ще направи подобни обсъждания“, каза още Цветанов.

Отказът на БСП на подкрепи кандидатурата на Влахов обоснова депутатът Крум Зарков. Според него сред народните представители има пълно неразбиране както на правилата за избор на конституционен съдия, така и за ролята на този съд.

„Дебат и изслушване имаше в Правна комисия, както е разписано в правилата. Никъде в правилата, които приехме тук, обаче не е разписано, че трябва преди това да се ходи по групи и да се търси предварителна подкрепа“, каза Зарков.

Пред депутатите новият конституционен съдия благодари за високата отговорност, която му се възлага и обеща да не отстъпва от нея.

„Не мога да направя друго изявление освен това, което се съдържа в клетвата при встъпването, а именно да пазя върховенството на Конституцията“, коментира Влахов в кулоарите на парламента.

Преди да бъде избран за конституционен съдия, Влахов е магистрат във Върховния касационен съд (ВКС). Той има 20-годишен съдийски стаж, включително и като заместник-председател и ръководител на Гражданска колегия във ВКС.

Роден е на 24 септември 1972 г. в Плевен. Юридическото си образование придобива в СУ „Св. Климент Охридски“, а професионалния си път започва през 1996 г. като младши съдия. На следващата година става съдия в Софийския районен съд. От 2001 до 2004 г. е негов заместник-председател. През 2004 г. е повишен в Софийския градски съд, а по-късно е командирован във Върховния касационен съд. През 2008 г. Висшият съдебен съвет избира Влахов за председател на Софийския районен съд, а през 2012 г. е назначен за заместник-председател на ВКС.

Влахов е хоноруван преподавател по гражданско право и процес в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и временен преподавател в Националния институт по правосъдието. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници