Референдумът в Румъния е неуспешен

Референдумът в Румъния е неуспешен
A A+ A++ A

Референдумът в Румъния за промяна на конституционната дефиниция на семейството, с която фактически гей браковете се забраняват, е неуспешен, тъй като до урните не отидоха 30% от гласоподавателите, предаде агенция Франс прес.

Едва 20,4 на сто от избирателите са гласували в двудневното допитване през уикенда, съобщи Централното избирателно бюро.

Румънците бяха призовани да се произнесат дали в основния закон формулировката „брак между двама съпрузи“ да бъде заменена с „брак между мъж и жена“.

Вносителите, "Коалиция за семейството", настояват, че това трябва да бъде променено и записано - "между мъж и жена". Заедно с кампанията на вносителите вървеше и такава, призоваваща за бойкот на референдума.

Румъния и в момента не признава гей браковете.

„Вносителите искат да затвърдят семейството, както е било от хилядолетия. От другата страна са правозащитни организации на хора, които искат повече права за бракове, за предефиниране на семейството. На страната на „Коалиция за семейството“ застанаха и няколко църкви – православната, протестантската“, каза в „Преди всички“ Момчил Карагьозов, който в момента живее и работи в Румъния.

Според него референдумът беше неуспешен по няколко причини:

„Първо референдумите имат по-ниска избирателна активност в сравнение с парламентарния и местния вот, още повече, че референдумът беше насрочен индивидуално – не с други избори. Също така не беше достатъчна информацията, нямаше такава активна кампания, както при други избори – основната кампания се водеше от неправителствените организации, които апелираха за гласуване или за бойкотиране на вота“, каза Карагьозов. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници